Zorgorganisatie Ananz en Stichting Het Momentum winnen samen award

Op woensdag 9 oktober won Stichting Het Momentum samen met Veroni Haans, vrijwilligerscoördinator  bij Ananz WWZ, de Anneke van der Plaats Award. Dit omdat hun project, waarbij ze vrijwilligers met bewoners matchen, precies past in de Brein Omgeving Methodiek voor mensen met dementie.

Het Momentum is mede dankzij Veroni Haans en haar collega’s binnen 1,5 jaar uitgegroeid van een klein mantelzorgerinitiatief in een Geldropse huiskamer bij Ananz tot een stichting die samen met Ananz al meer dan 50 succesvolle matches verzorgde. De vrijwilligers worden geselecteerd door Het Momentum op basis van aanvragen van Ananz. Daarna volgt een opleiding van 3 avonden en een dagdeel met een korte kennismaking in een verpleeghuis.

Zoveel mogelijk contactmomenten op maat

‘Ons uitgangspunt is altijd om te kijken naar wat er nog wél kan. Op basis daarvan zoeken we een vrijwilliger die past bij de vraag, behoefte of interesse. Na de match worden onze vrijwilligers ook begeleid zodat ze er nooit alleen voor staan,’ aldus Sylvia Eickholt, initiatiefneemster en bestuursvoorzitter van Stichting Het Momentum. Ze startte dit project omdat ze tijdens de bezoekjes aan haar moeder merkte dat er altijd contact mogelijk bleef, in elke fase van dementie. Ook zag ze hoe goed dit haar moeder deed. Daarom besloot ze voor zoveel mogelijk bewoners vrijwilligers te zoeken, zodat iedereen extra contactmomenten op maat kon hebben. Met ‘Een uurtje per week’ werft zij doorlopend vrijwilligers, inmiddels ook voor andere verpleeghuizen.

De diagnose dementie is niet het einde

De glimlach van de bewoners, de opmerking van een vrijwilliger dat haar match het mooiste cadeautje is en de conclusie van een mantelzorgster dat hun vrijwilligster wel een engel moet zijn, geven aan dat het werkt. ‘Er kan nog zoveel wél, laten we dat vooral dan ook doen! Er is nog een wereld te winnen, de diagnose dementie is niet het einde!’ aldus Ananz en Het Momentum.

Bron: hetmomentum.nl

Meer weten


Geplaatst op: 23 oktober 2019
Laatst gewijzigd op: 7 februari 2020