Het Aanmeldportaal: direct de juiste zorg op de juiste plaats voor kwetsbare ouderen

Geplaatst op: 9 januari 2017
Laatst gewijzigd op: 27 juli 2020
De organisatie van de spoedzorg in de VVT-sector is versnipperd. In de praktijk wordt daarom vaak uitgeweken naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Het transmurale samenwerkingsverband van Stichting Elisabeth, Avoord, Surplus, De Riethorst Stromenland, Thebe, Volckaert, een revalidatiecentrum, een topklinisch ziekenhuis en de regionale huisartsenkring brengt hier via het Aanmeldportaal structureel verandering in.
Het Aanmeldportaal is gedurende zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag, bereikbaar voor huisartsen en spoedeisend hulp (SEH) artsen. Doel van het Aanmeldportaal is om te voorkomen dat kwetsbare ouderen onnodig in het ziekenhuis opgenomen worden en ervoor te zorgen dat ze direct de juiste zorg op de juiste plaats ontvangen. Op het Aanmeldportaal is de juiste kennis aanwezig over de mogelijkheden en criteria voor opname of zorg thuis. Artsen hebben zo één aanspreekpunt om de zorg voor een patiënt te regelen.
Routekaart het Aanmeldportaal
Een kwetsbare oudere meldt zich bij een arts
Is er sprake van een probleem dat onderzocht moet worden in het ziekenhuis?
- Zo ja, doorverwijzing naar het ziekenhuis.
- Zo nee, arts beoordeelt de situatie.
Arts stelt vragen: kan de oudere naar het toilet?, kan de oudere in en uit bed?, kan de oudere alarmeren?
- Als één van deze vragen met nee beantwoord wordt, dan kan vvt een oplossing bieden (wijkverpleging of plaatsing in zorginstelling). Indien een oudere een voorkeur voor een bepaalde instelling heeft, kan direct contact opgenomen worden met de zorginstelling. Heeft de cliënt geen voorkeur of is er geen plek in de voorkeursinstelling van de cliënt, dan kan de cliënt aangemeld worden via het Aanmeldportaal.
Arts belt met het Aanmeldportaal
- Het Aanmeldportaal stelt een aantal vragen aan de arts om vast te stellen hoe de cliënt het beste geholpen kan worden.
Eventueel consultatie specialist ouderengeneeskunde
Beoogde resultaten
- Betere bereikbaarheid VVT door aanmeldportaal (24/7).
- Duidelijker en eenvoudiger proces voor huisartsen.
- Grotere rol VVT bij het zoeken naar passende oplossing na ziekenhuisopnamen of SEH bezoek.
- Overbruggingszorg bevordert doorstroom.
- Een geschatte besparing van 1,4 miljoen euro per jaar.
Interviewserie het Aanmeldportaal
In deze serie vertellen de verschillende betrokken zorgaanbieders over de samenwerking, de ervaringen, de afspraken en de financiën.
- Deel 1: Het Aanmeldportaal: direct de juiste zorg op de juiste plaats voor kwetsbare ouderen – Armand Lagrouw (Surplus Zorg) en Jan Verbaal (Stichting Elisabeth) vertellen.
De pilot, in september afgerond, heeft zich bewezen, stelt Lagrouw. ‘De doorstroom van de cliënten is verbeterd en we hebben fors op de zorgkosten bespaard’, zegt hij.
- Deel 2: Het Aanmeldportaal voorkomt onnodige opname kwetsbare oudere in het ziekenhuis – Angelique Lamers en Conja van Oorschot van zorgaanbieder Avoord vertellen.
‘Het is een cultuuromslag voor de zorgafdeling om in de ANW-uren ineens patiënten met een acute zorgvraag op te nemen’, zegt Lamers. - Deel 3: Ronald Roothans: ‘Het Aanmeldportaal is precies wat wij als huisartsen wilden’ – Huisarts Ronald Roothans vertelt.
‘Als huisarts zoek je het liefst een oplossing in de eerste lijn als je met de problematiek van een kwetsbare oudere in een acute situatie geconfronteerd wordt.’ - Deel 4: Ook voor het revalidatiecentrum kan het Aanmeldportaal interessant zijn – Jan-Willem Meijer, directeur en revalidatiearts bij Revant medisch specialistische revalidatie vertelt. ‘Een vervolgstap zou kunnen zijn professionals over de muren van het revalidatiecentrum en het verpleeghuis te laten werken, of een afdeling op te zetten waarin professionals van beide partijen werkzaam zijn.’
- Deel 5: Anja Arnouts: ‘De pilot met Het Aanmeldportaal heeft ons als ziekenhuis heel veel opgeleverd’ – Anja Arnouts, teamleidinggevende afsprakenbureau en transferpunt bij het Amphia Ziekenhuis over de mooie resultaten die de pilot heeft opgeleverd. ‘Ik zag dat de patiënten niet meer bij mij op het transferpunt werden aangemeld. Het is veel sneller gegaan en heeft veel mooiere resultaten opgeleverd dan ik had durven hopen.’