Aafje biedt bewoners en hun familieleden bijzondere contactmomenten middels de CRDL

Geplaatst op: 9 januari 2017
Laatst gewijzigd op: 9 januari 2017

Locaties ‘t Ronde Sant en Reyerheem van Aafje hebben de CRDL (Cradle), een interactief zorginstrument dat aanraking vertaalt naar geluid, in ontvangst genomen. De CRDL maakt nieuw contact mogelijk voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie – zoals mensen die lijden aan dementie. Met de CRDL kan de instelling de bewoners en hun familie de komende maanden mooie en waardevolle contactmomenten bezorgen. Aafje organiseert op 10 januari een kennismaking met de CRDL om 16.00 uur in ’t Ronde Sant en om 19.00 uur in de Reyerheem.

Belevingsgerichte zorg

“We zijn ontzettend blij met de aanschaf van de CRDL omdat het goed aansluit bij belevingsgerichte zorg van onze bewoners. De CRDL is een prachtige uitvinding en aanwinst in de zorg voor mensen met dementie, aldus Welzijnsregiseur Arie Graafland van Aafje. Het is heel ontroerend om te zien wat aanraking bij mensen teweegbrengt”.  Deze aanschaf is mogelijk gemaakt door de extra middelen Waardigheid en trots voor zinvolle daginvulling en deskundig personeel en sponsering door familie van bewoners.

Waardevolle contactmomenten

“Wij wensen iedereen waardevolle contactmomenten en zijn zeer verheugd dat de CRDL hier een bijdrage aan kan leveren”, aldus Ger Schuivens van CRDL. De CRDL is een relatief nieuw instrument dat op een mooie en wonderbaarlijke wijze helpt om contact te maken met een naaste of bewoner met dementie. Dit gebeurt als je elkaar en het instrument aanraakt. De CRDL brengt 25 verschillende geluiden ten gehore. Het zijn herkenbare geluiden (geluiden uit o.a. de natuur, de stad, het huishouden en van muziekinstrumenten) die veranderen als je elkaar op verschillende manieren aanraakt. De CRDL kan zowel 1-op-1 als in een groep worden gebruikt. Mensen kunnen de kring uitbreiden als schakels in een ketting.

In Nederland lijden 270.000 mensen aan dementie. Mensen die vanwege dementie niet goed meer kunnen communiceren raken het contact met hun naasten en de buitenwereld vaak kwijt. De CRDL biedt mensen een instrument om weer echt contact te maken. Dit is niet alleen fijn voor de verzorgers, maar juist ook voor de mantelzorgers en familieleden die hierdoor weer zinvol en aangenaam contact kunnen maken met hun partner of familielid in de zorginstelling.

Meer weten