Actueel binnen Wonen en welzijn

Afbeelding bij 'Kom naar het kennisfestival op het congres Thuis in het Verpleeghuis'

Kom naar het kennisfestival op het congres Thuis in het Verpleeghuis

16 mei 2019 - Bezoek het kennisfestival op het congres Thuis in het Verpleeghuis, waar je van alles kunt beleven en ontdekken rondom innovatie, bewegen, welzijn, eten en arbeidsmarkt.

lees meer
Afbeelding bij 'Cultuurspecifieke zorg bij Raffy: de geuren en kleuren van vroeger'

Cultuurspecifieke zorg bij Raffy: de geuren en kleuren van vroeger

13 mei 2019 - Woonzorgcentrum Raffy in Breda biedt cultuurspecifieke zorg aan Indische en Molukse ouderen. Van aromatherapie tot tropische planten: alles ademt een Indonesische sfeer.

lees meer
Afbeelding bij 'Rosengaerde: ‘Goed eten draait om gezondheid, welzijn en beleving’'

Rosengaerde: ‘Goed eten draait om gezondheid, welzijn en beleving’

9 mei 2019 - Gezonder en zoveel mogelijk lokaal eten. Die ambitie stelt de Dalftse zorginstelling Rosengaerde zichzelf sinds dit voorjaar. Want gezonde voeding heeft impact op de gezondheid en het welzijn van haar cliënten. Lees meer over hun voedingsverbetertraject.

lees meer
Afbeelding bij 'Dames THe-blik: ‘slaap oudje slaap’'

Dames THe-blik: ‘slaap oudje slaap’

7 mei 2019 - Bij de Dames THe beginnen de jaren ook te tellen. Voortekenen daarvan dienen zich aan. Beginnende artrose, te hoog cholesterolgehalte, te hoge bloeddruk en we zitten in de gevarenzone van osteoporose en slapen minder goed. Slecht slapen is zeker ook geen onbekend verschijnsel in de verpleeghuiswereld.

lees meer
Afbeelding bij '3 stappen naar een waardevol familiebezoek'

3 stappen naar een waardevol familiebezoek

1 mei 2019 - Mensen met dementie kunnen zich eenzaam en onbegrepen voelen. Ook voor de familie die op bezoek komt is het soms lastig om contact te maken. Hoe kun je zorgen dat bewoner en bezoeker meer uit het bezoek halen?

lees meer
Afbeelding bij 'Dansen zet bewoners Huize Kohlmann in beweging, ook figuurlijk'

Dansen zet bewoners Huize Kohlmann in beweging, ook figuurlijk

29 april 2019 - Danseres Ronya White geeft wekelijks dansles aan mensen met dementie. Wij zijn bij haar sessie in Huize Kohlmann van Insula Dei in Arnhem. 'Elkaar uitnodigen tot contact. Precies dát contact zie ik voortdurend tijdens de dansles. Bewoners die genieten.'

lees meer
Afbeelding bij 'Atlant brengt rust op de huiskamer met Namaste'

Atlant brengt rust op de huiskamer met Namaste

26 april 2019 - Meer persoonlijke aandacht en aansluiten bij behoeften zit vaak in kleine dingen: een handmassage, muziek, geuren. Afdeling Crocus van locatie Heemhof van Atlant startte als een van de eerste in Nederland met het Namaste Familieprogramma.

lees meer
Afbeelding bij 'Contacthonden voor mensen met dementie: ‘Er zijn alleen maar voordelenR..'

Contacthonden voor mensen met dementie: ‘Er zijn alleen maar voordelen’

23 april 2019 - Stichting Blijf is gespecialiseerd in honden die mensen met dementie gezelschap houden. Geen hulphonden, maar contacthonden. Want dat is precies wat ze doen: contact leggen op een manier die cliënten met dementie prettig vinden.

lees meer
Afbeelding bij 'Namaste Familieprogramma: Meer kwaliteit van leven voor mensen met gevorderde de..'

Namaste Familieprogramma: Meer kwaliteit van leven voor mensen met gevorderde dementie

23 april 2019 - Onderzoeker Hanneke Smaling (VUmc): ‘Bewoners die aan het Namaste Familieprogramma meedoen zijn minder agressief, meer ontspannen en bloeien op.’

lees meer
Afbeelding bij 'Dames THe-blik: Aan elkaar breien'

Dames THe-blik: Aan elkaar breien

16 april 2019 - De Dames THe waren op vakantie in een Noorse slaapboot. Op de boot stond een mand vol met knotten wol in verschillende kleuren, breipennen en haaknaalden. Een simpele manier om passagiers zich te laten 'thuis voelen'.

lees meer