5 tips voor handhygiëne op de juiste manier

Handhygiëne is het allerbelangrijkste als het gaat om voorkomen van besmetting van bacteriën waar je ziek van kan worden. Maar ook om antibioticaresistentie aan te pakken. Je handen reinigen op de juiste manier en op de juiste momenten is dus essentieel. We geven je 5 tips die je hierbij kunnen helpen.

1. Laat je telefoon wat vaker liggen.

Het is heel verleidelijk om vaak op je telefoon te kijken. Vervolgens ben je dan tig keer per dag wel je telefoon aan het poetsen, maar niet je handen. Ik zou zeggen: beperk die momenten en benut je tijd voor goede handhygiëne. Lees ook eens deze 10 tips voor hygiënisch smartphone- en tabletgebruik.

2. Gebruik handalcohol en doe het goed.

Wrijf de handalcohol in tot je handen droog zijn in plaats van dat je je handen gaat wapperen. Als de alcohol helemaal is verdampt, betekent dit dat het zijn werk goed heeft kunnen doen.

3. Desinfecteer echt je hele hand.

Dus ook je polsen en tussen je vingers en vingertoppen. Je kunt handhygiëne niet een beetje doen. Of je doet het helemaal goed of niet.

banner leeromgeving handhygiene

4. Weet dat het in het begin even wennen is.

Het duurt even voordat het onderdeel wordt van je routine. En daarom kan het in het begin voelen alsof het extra tijd kost. Maar wanneer je geoefend bent, kun je al lopend je handen desinfecteren kost het je niets extra.

5. Zing een liedje in gedachten.

Als je 20 tot 30 seconden je handen desinfecteert, heb je het goed genoeg gedaan. Maar hoe weet je wanneer er 20 tot 30 seconden voorbij zijn? Nou: wanneer je Happy Birthday hebt gezongen. Je kunt er ook natuurlijk ook een ander vrolijk deuntje voor uitzoeken. Zolang het maar bijdraagt aan jouw goede humeur!

Meer weten


Geplaatst op: 3 mei 2019
Laatst gewijzigd op: 7 mei 2019