Kwaliteitsverbetering verpleeghuiszorg

28 subsidieaanvragen voor dementieonderzoek gehonoreerd

tags: Dementie (203) , Onderzoek (87)

thema's: Cliënt centraal (211)

ZonMw heeft 28 subsidieaanvragen voor dementieonderzoek gehonoreerd in de vijfde subsidieronde van het ZonMw-programma Memorabel. Doel van het onderzoeks- en innovatieprogramma Memorabel is de kwaliteit van leven van mensen met dementie en de aan hen geleverde zorg en ondersteuning te verbeteren. Dit gebeurt door het uitvoeren van onderzoek en het ontwikkelen en toepassen van effectieve en doelmatige instrumenten, interventies en zorgmodellen. In totaal is voor deze projecten ruim 17 miljoen euro beschikbaar. De individuele projecten ontvangen bedragen tussen de 200.000 en 1.500.000 euro.

Thema’s

Op alle vier de programmathema’s van Memorabel (oorsprong en mechanisme van dementie, diagnostiek, behandeling en preventie en doelmatige zorg en ondersteuning) starten onderzoeks- en innovatieprojecten. Deze projecten zijn zowel voor toekomstige patiënten als voor huidige patiënten met dementie. Voorbeelden van onderzoeksvragen uit deze projecten zijn: is er één of zijn er meerdere erfelijke eigenschappen specifiek in de hersenen aanwezig die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van Semantische Dementie? Wat is de rol van darmbacteriën in het ontstaan en voorkomen van dementie?

Off Road projecten

In samenwerking met het ZonMw-programma Off Road zijn onlangs drie projecten over dementie gehonoreerd. Het Off Road programma daagt jonge onderzoekers uit om nieuwe inzichten en wetenschappelijke doorbraken te onderzoeken.

Meer weten


Geplaatst op: 9 augustus 2017
Laatst gewijzigd op: 7 augustus 2017